Turismi Venäjältä Etelä-Karjalaan kasvussa –lisäå kauppapaikkoja tarvitaan

Posted on by

Venäläisten turistien määrän kasvu Etelä-Karjalassa on TAK Oy:n tekemän markkinatutkimuksen mukaan seuraavina vuosina noin 12-15% luokkaa. Tämän arvion mukaan Venäläiset turistit saattaisvat kuluttaa Etelä-Karjalassa noin 1,3-1,8 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä. Jotta turistien kysyntään voidaan vastata tulisi liiketilan määrän kasvaa noin 0,5-0,8 miljoonaa neliötä. Tällä hetkellä Etelä-Karjalassa on 0,6 mijoonaa neliötä liiketilaa, joten tulevaisuudessa kauppapaikkojen pitäisi ainakin tuplaantua.

Venäläisten matkailua jo vuosia tutkinut Pasi Nurkka TAK:sta uskoo, että jatkossakin yhä useampi venäläinen matkustaa Suomeen. Tänne tulevat venäläiset myös käyvät maassamme useita kertoja vuodessa. Venäjän talouden kehittyessä matkailu on kasvava trendi, jolle ei ihan lähiaikoina ole näkyvissä päätepistettä, Nurkka analysoi.
Naapurimaan matkailusta valtaosa on ostosmatkailua – ostosten perässä tulee jopa 70 prosenttia venäläisturisteista. Tosin ostosten ohessa moni myös lomailee, joten maassa oleskellaan usein pidempään.

Venäläisen rahan ja vaurauden suunta on Suomessa selvä. Rajaseudun kunnat ja pääkaupunkiseutu ovat suurimmat hyötyjät myös tulevaisuudessa. Kyllähän se näin on, että kun venäläiset ostosmatkoille lähtevät, on etäisyys tärkein seikka. Ostospaikat valitaan ensisijaisesti rajan lähialueelta, esimerkiksi juuri Kaakkois-Suomesta. Jos valikoimat rajan lähialueella eivät riitä tai jos halutaan jotain muuta ostosmatkailun yhteyteen, sitten etsitään kaukaisempia kohteita. Esimerkiksi pääkaupunkiseutu tarjoaa jo muutakin kuin ostoksia, Pasi Nurkka arvioi.

Etelä-Karjalan Liiton mukaan turismin lisääntyminen Venäjältä voi kasvaa jopa TEK:n ennustetta voimakkaammin, jos viisumittomasta liikenteestä maiden välillä päästään sopuun. Tällöin liiketilaa tarvittaisiin 0,7-1,7 miljoonaa neliötä lisää ja kauppapaikkojen määrä voisi jopa kolminkertaistua nykyiseen verrattuna.

Etelä-Karjalan liitto on aluekehitysviranomainen, 
joka vastaa Etelä-Karjalan maakunnan yleisestä kehittämisestä. Liitto on 9 kunnan muodostama kuntayhtymä. Se toimii koko maakunnan ja sen asukkaiden, elinolojen, elinkeinoelämän, kulttuurin sekä ympäristön kehittäjänä ja edunvalvojana.

Viime vuonna Etelä-Karjalan liitto ilmoitti, että rajaliikenne on vilkkaampaa kuin koskaan aiemmin. Taloudellinen kehitys Venäjällä avaa uusia mahdollisuuksia Etelä-Karjalan alueella. Liiton mukaan, alueen edukkaan sijainnin hyödyntämiseksi, rajanylityspaikkoja, kulkuyhteyksiä sekä matkailutarjontaa ja ostosmahdollisuuksia tulisi kehittää. Liitto kehittääkin nyt maankäyttösuunnitelmaansa ja kaavoittaa turismin mahdollisuudet huomioon ottaen.

Be Sociable, Share!
Category: Matkailu
Comments are disabled